Miskolcon is óvakodjunk a vadon termő gombáktól – de hova tűntek a bevizsgálók?

Megosztás

Az élet számtalan területén lepusztult az utóbbi évtizedekben Borsod-Abaúj-Zemplén megye, a hiányzó források és munkalehetőségek miatt. Gombák most is szép számmal teremnek a Miskolchoz közeli erdőkben, csak éppen alig van, aki hivatalosan bevizsgálhatja őket. Régebben ez nem így volt, de most miért ilyen gyászos a helyzet?

Miskolcon jelenleg egyetlen gombabevizsgáló található, igen szűkös nyitvatartási idővel. A Búza téri piacon szerdán, pénteken és szombaton is elérhető a gombavizsgálat hét és tizenkettő óra között – tudatta a Minap.hu. Kicsit szét is nézhetünk, mi változott az elmúlt évtizedekben.

Néhány évtizeddel ezelőtt a Búza térin kívül a Vasgyári piacon, Miskolctapolcán, a „Bükk kapujában” és egy időben Lillafüreden is bevizsgáltathattuk kosarunk tartalmát. Ezek megszűnésével a gombagyűjtők száma azonban nem csökkent, sőt, szakértői beszámolók szerint térségünkben az utóbbi időben jelentősen meg is nőtt. A vizsgálóhelyek hiányával kapcsolatos panaszok megszaporodásának pedig kellő táptalajt biztosít az a tény is, hogy gombából időnként rendkívül sok terem, így csúcstermés idején a vizsgálók is túlterheltek.

Gombá(s)zni nem holmi „nyelvi” játék

Nem kell messzire vándorolnunk a témában, hogy belássuk: ha szűkülő keresztmetszetben vizsgálunk át nagyobb mennyiséget, akkor növekszik a lakossági mérgezés veszélye. A végzetes kimenetelű kóstolást volna hivatott kiváltani a gomba-szakellenőri vagy korábban szerzett középfokú gombaismerői végzettség, és persze a megfelelő gyakorlat, melyre elviekben bármelyikünk szert tehet.

A helyi ismeretterjesztésben élen járó Miskolci Gombász Egyesületet felkeresve megtudhattuk, hogy alapvetően nem a gombavizsgálathoz szükséges végzettségűek száma csökkent le – hovatovább, a folyamatos képzés révén évről évre növekszik is. A problémát az affinitás hiányában, a gyakorlatlanságban és a juttatások színvonalában kell kutatni szerintük.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek